Keresés ebben a blogban

2010. november 21., vasárnap

Hibás avagy sem

Tekintsétek meg, ezt a plakátot.
Rovás szemszögből.
Jó, vagy sem? Ez itt a kérdés. Az együttes szerint jó. Szerintetek? Írj megjegyzést.

Share/Bookmark

5 megjegyzés:

  1. Szerintem hibás:
    - Ha a szövegiránya balról jobbra, akkor a rovás jeleket is tükrözni kéne,
    - a két "Á" helyett "A" jel vagyon.

    M i s a

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes,mert Varga Géza véleménye szerint bizony, ha balról jobbra is írunk a betűket nem kell elfordítani.
    http://tudos.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=34169
    Piroska

    VálaszTörlés
  3. Az én álláspntom szerint, ha egységesíteni és korszerűsíteni kívánjuk a rovás alfabétát, akkor a hagyományos írásirányt kell elfogadnunk! Furcsa is lenne, ha a kvadrát(!) nem a végén(...) kezdődne! Másrészt silányítana rovásunkon (s a hangzók rendszerében egyébként sem állná meg a helyét), ha nem használnánk a rovás "á"-t.
    Tehát: rokonszenves együttesünk nem jár el jól, ha nagy kincsünket így tárja a nagyvilág elé(
    N. Gy.

    VálaszTörlés
  4. Ismerem V. G. nézeteit a rovás irányáról. Tisztelem Őt, de nem fogadom el. Jogában áll, jogomban áll.
    N. Gy.

    VálaszTörlés
  5. sagitarius47@bluewin.ch2010. november 27. 23:35

    Kedves Kri!

    ....Tudod jól nem szoktam beleszólni az "út keresők" vitáiba, hiszen
    amire az ember saját magától jön rá, az maradandóbban rögződik.
    Mégis úgy érzem most szólnom kell. Ősi írásunk szabályait nem mi raktuk le, nem a mai kor szüleménye. Több ezer éve együtt fejlődött nyelvünkkel, ahhoz szinte hozzá nőtt. Azonos vele.
    Természetesen akik nem ismerik mélységeiben és csupán felületesen, azok hajlamosak kijelentésekre, mert kezükbe került ősi abc-ink ból egy-egy mai változat. Nem az a baj, ha ezt megtanulják, hanem az, hogy erre úgy tekintenek, mint egy mindent mást kizáró bizonyosságra, és mint egy egyszerű titkosírásra abban a hiszemben, hogy elég csupán behelyetesíteni a mai meglévő betüinket, aztán annyi.

    Ha kezükbe kerülne egy csupán 400 éves összevonással és hangugratásal felépített szöveg, mellette ökörszántás (oda-vissza) írásiránnyal, a betüket időnként szimbolumként is használva, meg lennének sértődve, hogy nem tudják elolvasni. Pedig annál magyarabb írásbeli rögzitését nyelvünknek, semmilyen más írással nem lehetne úgy leírni, rögziteni. Hiszen még a magyar gondolkodást is rögzíti. Meg kell érteni, hogy itt nem az dönt, hogy ki hogyan szeretné, ki hogyan értelmezi, ki, mit mondott és mikor és ki hányféle ősi betükészletet ismer. Ez nem kivánság műsor és nem a mindent jobbantudók versenye. Hanem az, hogy miképp alkalmazták őseink és miért. Mi az értelme és hogy ez nem egy egyszerű gyermeki titkosirás, hanem élő nyelvünk irásbeli tükre akkor is, ha sokkal fejletlenebb latinbetüket szoktuk meg és ma azt tekintik sokan mindenek felettinek. Nagyon ősi alapszabály, hogy jobbrol balra írjuk ősi irásunk. Ha netán mégis irányt váltunk, akkor arra "néz" a betü, amerre irjuk. Tehát ennek alapján már eleve hibás a felirat bármilyen ABC-t is vágtak hozzád. Azon felül tudod jól, vannak olyan jeleink mint az "n" betü is, amelyek nem fordíthatóak meg, mert szimbolikus jelentésében elvesztenék értelmezésüket. Még sorolhatnám, de itt most ennyi elég. Honlapodat kiválónak tartom, kár, hogy a Kárpátia, amúgy kitünő zenészei nem tanulnak belőle......

    Gábor

    VálaszTörlés

Nincs moderáció, csak nem adok esélyt az egymásról puskázásnak.

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

képregény rovással

Video bemutató 23.03.31

Videó bemutató 23.06.24

Videó bemutató 23.06.24
Megjelenített idézet Ady Endrétől

Video bemutató 23.06.17.

Video bemutató 23.06.17.
bibliai idézetek